Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

                Zerdeçal Nedir? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir? Nasıl Kullanılmalıdır?

Hayatımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz mutfaklarda her gün onlarca çeşit yemek yapılmaktadır. Bu yemekler her ne kadar ana malzemelerden oluşmuş olsa da hiç şüphesiz yemeklerin tadını ve kokusunu oluşturan içerisine konulmuş olan baharatlardır.  Asla vazgeçilmez olan ve birçok yemeğe yakışan baharatlardan biri de evlerinizden eksik etmediğiniz zerdeçaldır.

Zerdeçal Nedir?

Zerdeçal, genellikle Asya yemeklerinde yaygın olarak kullanılan ve curcuma longa bitkisinden elde edilen, en etkili besin takviyelerinden biri olan bir baharat çeşididir. Zerdeçal baharatının hafiften yakıcı ve acı bir tadı bulunmaktadır. Birçok yemeği tatlandırmak ve renklendirmek için sıklıkla tercih edilir. Ayrıca bu baharat birçok tıbbı ilaç ve gıda takviyelerinde de kullanılmaktadır.

Zerdeçalın Ne İşe Yarar?

Curcimin adında sarımsı bir madde içeren zerdeçal, birçok gıda maddesini ve kozmetik ürünlerini renklendirmek amacıyla kullanılır. Bilim insanlarının yapmış olduğu birçok çalışma zerdeçalın vücut ve beyin için büyük önem taşıdığını göstermiştir. Özellikle zerdeçalın antioksidan etkisinin fazlaca olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda zerdeçalın çok güçlü biyoaktif bileşenler içerdiği tespit edilmiştir. Zerdeçal vücudun antioksidan kapasitesini çok büyük ölçüde artırarak insan vücudunu birçok zararlı mikroorganizmadan ve serbest radikal adı verilen kötü moleküllerden korumaktadır.

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Zerdeçalın insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Zerdeçal kolesterol seviyesini dengeleyerek kalp ve damar sağlığının korunmasında büyük önem sağlar.
  • Eklem ağrılarının birçoğuna iyi gelir ve romatizma oluşumunun engellenmesine yardımcı olur.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler böylelikle vücudun hastalıklara karşı daha fazla dayanıklı olmasını sağlar.
  • Antidepresan özelliği sayesinde stresli zamanlarda sakinleşmeyi sağlar.
  • Yüksek antioksidan içeriğiyle vücudun zehirli maddelerden arınmasını sağlar.
  • Karaciğeri koruyarak sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesini sağlar.
  • Kalp damarlarındaki kireçlenmeyi önleyerek kalp krizi ve inme riskini azaltır.
  • Düzenli tüketimi ile bir çok kansere karşı savunma duvarı oluşturur.
  • Unutkanlık ve bunama ihtimallerini azaltır.
  • Özellikler kış aylarında yakalanılan hastalıklara karşı iltihap sökücü ve iltihap önleyici özelliği bulunmaktadır.
  • Cildin olduğundan genç ve pürüzsüz olmasını sağlar. Yaraların, sivilcelerin, yanık gibi deri rahatsızlıkların çabuk iyileşmesine yardımcı olur.
  • Kilo verdirici özelliği bulunmaktadır ve bu sebeple mutlaka diyet reçetelerine eklenir.

Zerdeçalın Yan Etkileri Nelerdir?

İnsan sağlığı için bir çok fayda sağlayan zerdeçalın yan etkisi ölçülü bir şekilde kullanılması durumunda yok denilecek kadar azdır. Fakat ölçüsüz bir şekilde kullanımı bazı yan etkilere sebep olmaktadır. Bunlardan biri ve en önemlisi kalp çarpıntısıdır. Zerdeçalı gereğinden fazla kullanan insanlarda kanının incelmesine bağlı olarak kalp çarpıntısı sıklıkla görülmektedir. Özellikle ameliyat olacak hastalara ameliyattan önce zerdeçal kullanmamaları tavsiye edilir.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

Zerdeçalın birçok kullanım şekli bulunmaktadır. En sık ve rahat kullanılan kullanım şekillerinden bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Zerdeçal Çayı: Öncelikle iki bardak su kaynatılır ve kaynamakta olan suyun içerisine bir tatlı kaşığı toz haline getirilmiş zerdeçal katılır. Karıştırılarak on dakika boyunca demlenmesi beklenir. İsteğe göre zerdeçal çayına aroma ve tat için limon ve bal da eklenebilir. Bu çayın günde bir fincan içilmesi sağlıklı ve dinç bir vücut için tavsiye edilir.
  • Yoğurtlu Zerdeçal: Yarım yemek kaşığı yoğurdu bir yemek kaşığı zerdeçal, en az bir yemek kaşığı bal ve yarım çay kaçığı elma sirkesi ile bir kâsede karıştırın. Daha sonra bir fırça ya da pamuk parçasıyla bu karışımı yüzünüze uygulayın ve 20 ila 25 dakika kadar yüzünüzde kalmasını sağlayın. Ardından yüz bol su ile yıkanmalıdır. Bu reçeteye haftada 2-3 kez yapın ve böylelikle vücudunuzun ölü derilerinden kurtulun. Yüzünüz daima sağlıklı ce canlı gözüksün.
  • Zerdeçal suyu: Yarım litre suyun içerisinde bir yemek kaşığı zerdeçal katarak homojen olana kadar karıştırın. Karışıma iki tane limon suyu ekleyin ve soğumaya bırakın. Bu karışım içilerek rahatlıkla istifade edilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir